Politică Publică

Proiectul de Politică Publică

Principalul rezultat al proiectului va fi elaborarea unui document de politică publică privind combaterea muncii nedeclarate.

Industria construcțiilor se află în topul sectoarelor cu cel mai mare nivel al muncii nedeclarate. Conform Eurobarometru, în Europa, mai mult de 1 din 5 locuri de muncă nedeclarate se află în sectorul de construcții.

În România, numărul celor care muncesc fără forme legale este estimat a fi între 50 – 60 mii, aproximativ 15% din forța de muncă din sector. Aceste date reprezintă estimări brute, realitatea putând să fie sensibil diferită.

Politica publică va propune introducerea unui card de identitate al lucrătorilor în construcții, ca mijloc de combatere a muncii nedeclarate și a concurenței neloiale. Un astfel de instrument există deja în cel puțin 10 țări din Europa, inclusiv Norvegia.

Propunerea de politică publică care va fi elaborată în cadrul proiectului va conține argumentele teoretice, practice și financiare pe baza cărora autoritățile publice vor putea elabora cadrul normativ necesar introducerii acestui instrument pe piața muncii din construcții.

Propunerea de politică publică se va fundamenta pe două cercetări: un studiu comparativ privind utilizarea cardurilor de identitate în mai multe țări europene (soluții, efecte, costuri), respectiv o cercetare mai profundă privind piața muncii din industria de construcții din România.

Mergi sus
Translate »
ro_RORomanian