Noutăți

Concluziile primei sesiuni de consultare publică privind cardul lucrătorului în construcții

Prima sesiune de consultare publică privind politica publică de introducere a unui card al lucrătorului în construcții a avut loc vineri, 18 februarie, în sala „Ametist” din incinta hotelului „Marshal Garden”.

În cadrul primei sesiuni din calendarul consultărilor publice au participat peste 40 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor direct interesate de implementarea unui card al lucrătorului în construcții. Dintre instituțiile reprezentate menționăm: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Comisia de Muncă din Camera Deputaților, Inspecția Muncii, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Asociația pentru SSM, Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA), Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii, Comitetul Sectorial în Construcții, Consiliul Consultanților Fiscali, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Casa Socială a Constructorilor și Casa de Meserii a Constructorilor alături de reprezentanții partenerilor sociali implicați în dezvoltarea propunerii de politică publică: FGS Familia și Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Dezbaterea a reprezentat un prim pas în dezvoltarea unui dialog public consistent, care să conducă la prezentarea și promovarea unei propuneri de politică publică adaptată nevoilor și obiectivelor tuturor părților interesate. Dintre concluziile rezultate în urma discuțiilor menționăm:

  • Introducerea unui card al lucrătorului în construcții este considerată oportună de toate părțile interesate;
  • Combaterea muncii nedeclarate în sectorul de construcții este principala prioritate a acestui demers;
  • Cel puțin o instituție publică trebuie să fie implicată în gestionarea procesului și a mecanismelor de implementare;
  • Continuarea dialogului cu fiecare instituție reprezentată este obligatorie pentru buna desfășurare a proiectului.

Consultările publice reprezintă una dintre cele mai importante etape ale realizării propunerii de politică publică, obiectivul fiind acela de a genera un dialog extins cu toate părțile interesate.  Recomandările propuse în urma consultărilor vor fi analizate și incluse în propunerea de politică publică, care vă conține: metodologie de implementare, instituții responsabile de evaluare și control, precum și o analiză a costurilor și impactul asupra bugetului național.

Scopul consultărilor publice este de a răspunde următoarelor întrebări:

• De ce este oportună introducerea unui card al lucrătorului în construcții în România?

• Care sunt elementele de bună practică dezvoltate la nivel european?

• Care este propunerea echipei de experți pentru România?

• Propunerea echipei de experți este eficace (își atinge obiectivele)?

• Propunerea echipei de experți este eficientă (raportul dintre costuri și beneficii)?

• Propunerea echipei de experți este relevantă (răspunde nevoilor părților interesate)?

• Propunerea echipei de experți este coerentă (în ce măsură se conjugă cu alte acțiuni)?

• Propunerea echipei de experți aduce valoare adăugată?

În cadrul proiectului vor fi organizate alte 2 sesiuni de consultare publică, pentru a permite tuturor parților interesate să prezinte propunerile și să analizeze varianta finală de politică publică ce va fi prezentată autorităților. Efortul va fi dublat de organizarea unor întâlniri punctuale, cu reprezentanții fiecărei instituții interesate, pentru a putea discuta în detaliu fiecare punct al propunerii de politică publică.

Propunerea de politică publică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mergi sus
Translate »
ro_RORomanian