Munca la gri un fenomen care afectează angajații și firmele din România

Una din formele muncii nedeclarate este munca la gri. Acest lucru presupune că angajatorii și angajații se înțeleg asupra unui contract de muncă prin care se evită plata integrală a taxelor și impozitelor. Cel mai adesea se încheie un contract pe salariul minim legal, iar angajatul primește un rest de plată la negru, fără ca acești bani să fie impozitați.
Pe termen lung angajatul este afectat de faptul că va beneficia de o pensie mai mică. De cealaltă parte, firmele vor fi încurajate să apeleze pe o scară tot mai mare la această formă de muncă. Sunt afectate atât încasările bugetare, cât și economia datorită distorsionării mediului concurențial.
Conform unei cercetări realizate de Uniunea Europeană care analizează munca nedeclarată rezultatele nu sunt încurajatoare pentru România. Astfel, circa 5% din angajații din România lucrează la gri, ceea ce reprezintă aproximativ 300.000 persoane. Având în vedere că studiul a fost realizat pe bază de chestionar anonim, este posibil ca fenomenul să aibă o amploare mai ridicată, decât cea recunoscută de către respondenți.
Este demn de menționat faptul că România se află pe primul lor în Europa ca număr de angajați plătiți cu salariul minim pe economie, respectiv 1,6 milioane persoane.
Domeniile în care se practică munca nedeclarată sunt de regulă construcțiile, pază și securitate, service-uri auto, spălătorii și comerț.