Noutăți

Valtti – cardul lucrătorului în construcții din Finlanda (studiu de caz)

Context

Conform sondajului Eurobarometru nr. 498 din 2019 privind munca nedeclarată, 21% din toată munca nedeclarată din Finlanda este în sectorul reparațiilor și renovărilor. Prin urmare, pentru a aborda munca nedeclarată în această țară, este esențială abordarea muncii nedeclarate în sectorul de construcții.

În Finlanda au existat mai multe tipuri de carduri de identitate utilizate pe șantierele de construcții, deoarece unele companii și-au creat propriile sisteme de carduri și există un număr de producători comerciali de carduri. În general, acestea sunt carduri fără cip.

Confederația Companiilor Finlandeze de Construcții și membrii săi au luat o decizie în martie 2014. Ele au declarat că doar card, Valtti-älykortti, va fi folosit pe șantierele lor. Ele au declarat, de asemenea, că intenționează ca acest card să devină un card standard. Sindicatul din industria construcțiilor din Finlanda a cerut ca numărul de identificare fiscală să fie inclus pe card. Ideea a fost acceptată.

Obiective

Scopul principal al cardului social de identitate este de a identifica care sunt lucrătorii și angajatorii de pe un șantier. În cazul în care este necesar un permis de muncă, așa cum este în cazul lucrătorilor străini, scopul este și identificarea naționalității lucrătorului. Prin urmare, cardul permite identificarea tuturor lucrătorilor și angajatorilor pe un șantier.

Poate fi folosit pentru a intra pe un șantier în lucru prin porți și poate oferi acces electronic pentru a opera mașini și echipamente specifice. Antreprenorii generali le folosesc, în special, pentru a avea acces pe șantiere prin porți electronice și le citesc prin operarea unor „mașini de ștanțare” pentru a înregistra când intră și ies lucrătorii de pe un șantier.

A fost solicitată includerea numărului de identificare fiscală pe card astfel încât să aibă loc respectarea legislației fiscale și să fie plătit impozitul pe venit către organismul de executare fiscală. Acest lucru se datorează faptului că există acorduri variabile privind impozitele cu țări diferite și, prin urmare, cetățenii străini au cerințe diferite în ceea ce privește obligațiile fiscale în Finlanda. Astfel că se facilitează plata obligațiilor fiscale fie în Finlanda, fie în țara de origine a lucrătorului.

Autoritatea fiscală finlandeză este notificată lunar cu privire la lucrătorii de pe un șantier și cât se plătește de fiecare angajator în parte. Acest lucru permite autorității fiscale efectuarea de verificări încrucișate cu informațiile furnizate de angajatori.

Prezentare

Toți lucrătorii de pe șantierele de construcții comune trebuie să dețină un card cu numele lor și numărul fiscal și acesta trebuie să fie vizibil în orice moment (de ex: pe cască sau purtat vizibil pe haine). Având în vedere că două sau mai multe companii operează majoritatea locurilor de muncă din construcții, acest lucru înseamnă că aproape toate șantiere au această obligativitate. Este acoperită o gamă largă de lucrători, nefiind incluse doar persoanele care desfășoară activități independente, ci și agenții de securitate și arhitecții. Sunt incluși și lucrătorii care stau pe un șantier mai puțin de o oră, dar dacă livrează mărfuri și materiale, nu este necesar să aibă acest card. Singurele șantiere scutite sunt cele în care se construiește un imobil/casă de către o persoană pentru folosul propriu.

Antreprenorul general este responsabil ca toți lucrătorii să se asigure că poartă la vedere acest card și trebuie să verifice acest lucru la intrarea pe șantier. Inspectorii de muncă pot efectua inspecțiile fie singuri, fie în cadrul operațiunilor comune cu reprezentanții altor autorități (de ex: poliția sau inspectorii fiscali). Se acordă amenzi celor care nu au carduri. Amenzile se aplică lucrătorilor. Reprezentanții sindicatului din industria finlandeză de construcții pot verifica, de asemenea, numerele fiscale, dar nu pot emite sancțiuni.

Soluție tehnică

Cardurile Valtti sunt furnizate ca un pachet ce include și cardul smart Valtti cu cip electronic și cardul de identitate personală cerut pe un site.

Cardul smart Valtti de culoare portocalie:

• Folosit pentru controlul accesului

• Informațiile de pe card sunt salvate și stocate electronic

• Conține un cod de bare și un cip electronic

Cardul de identitate Valtti de culoare albastră:

Acest card conține o fotografie, este standardizat pentru sănătatea și securitatea în muncă și este folosit ca și card de identitate personală necesar pe șantierele de construcții

Informații colectate/stocate

Angajatorul furnizează numele lui, numele lucrătorului, numărul fiscal al lucrătorului și o fotografie a lucrătorului pentru emiterea cardului. Angajatorul este cel care plătește costul emiterii cardului. Este responsabil cu asigurarea că informațiile sunt furnizate în siguranță și sunt actualizate. Atunci când un lucrător se mută la un nou angajator, se eliberează un nou card. Noul angajator devine responsabil pentru emiterea acestui card. Dacă este furat, pierdut sau nu mai poate fi utilizat, trebuie înlocuit.

Pot fi adăugate mai multe informații decât cere legea pe cardul Valtti-älykortti. Acestea pot include dacă lucrătorul are sau un permis de lucru cu substanțe periculoase sau un permis de muncă. Angajatorul poate actualiza astfel de date sau poate actualiza lunar.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mergi sus
Translate »
ro_RORomanian