Noutăți

Educația și formarea profesională continuă în sectorul de construcții din Norvegia

Învățământul profesional în Norvegia

La solicitarea sindicatelor și patronatelor, statul norvegian a reformat sistemul de formare profesională inițială. Astfel, școala profesională durează 2 ani, iar profilul de construcții include un an comun teoretic (matematica, limba norvegiană, engleza, etc), apoi unul de specializare de profil: peisagist, zidar, dulgher, instalator, etc.

După terminarea anului 2, absolvenții merg ca ucenici într-o firmă, pe baza unui contract de ucenicie. În Norvegia nu se aplică modelul dual care se utilizează în alte țări, printre care și România.

Muncitorii obțin un certificat de calificare după terminarea a 2 ani de formare profesională și 5 ani de ucenicie, participând la un examen teoretic.

Grupele de calificare sunt specificate în contractul colectiv de muncă și au nivele de salarizare diferite.

Formarea profesională a adulților

Muncitorii necalificați și muncitorii specializați fără certificat de calificare pot obține o calificare prin programul „Candidat la practică”. Una din condițiile pentru obținerea certificatului de calificare este să fi lucrat 5 ani în domeniu.

Creșterea competențelor pentru lucrătorii din sector presupune participarea la programe scurte, având ca bază competențele obținute în școala profesională la care se adaugă competențe noi prin cursuri de formare profesională de tip specializare.

Participarea la un curs de formare profesională nu presupune riscul pierderii locului de muncă. Dimpotrivă, constituie un atu în negocierea salariului și avansarea pe post. De asemenea, constituie o situație de tip câștig – câștig atât pentru lucrători cât și pentru angajatori. Angajatului i se plătește salariul, timpul petrecut la curs fiind plătit iar pe angajator nu îl costă nimic, cursul fiind finanțat din fonduri publice destinate formării.

Sindicatele și patronatelor au inițiat un program de formare dedicat sectorului de construcții, începând cu anul 2016. Autoritățile naționale finanțează aceste programe de formare, iar sindicatele și patronatele participă la elaborarea programelor de formare profesională.

Comitetul de conducere a acestui program stabilește programa de formare, iar școlile profesionale, universitățile și centrele de formare profesională participă la organizarea cursurilor de formare. Ele concurează pe piața formării și organizația care are oferta cea mai bună câștigă finanțarea și organizează cursul de formare profesională.

Există un sistem de credite transferabile, în care 10 puncte înseamnă 142 de ore de formare profesională.

Cadrul de reglementare al formării profesionale al lucrătorilor din construcții îl reprezintă contractul colectiv de muncă, contract care reprezintă voința părților.

Este important de știut că, municipalitățile, impun prin caietele de sarcini pentru lucrările de construcții pe care le finanțează anumite condiții, ca de ex: pe șantierele companiilor care execută lucrările să existe un anumit procent de ucenici. Astfel, se asigură formarea profesională a viitorilor lucrători în ocupații necesare în sector.

Related Articles

Back to top button
Translate »