Noutăți

BTP – cardul lucrătorului în construcții din Franța (studiu de caz)

Context

Conform sondajului Eurobarometru nr. 498 din 2019 privind munca nedeclarată, 24% din toată munca nedeclarată din Franța este în sectorul reparațiilor și renovărilor. Prin urmare, pentru a aborda munca nedeclarată în această țară, este esențială abordarea muncii nedeclarate în sectorul de construcții.

În 2005, pentru a combate munca ilegală, s-a identificat faptul că trebuie abordate subcontractarea și serviciile care implică lucrători detașați, ceea ce a dus la noi reglementări. Astfel a fost elaborată „Carta Construcțiilor” de către numeroase organizații (CNS BTP, CNATP, CAPEB, EGF BTP, FFB, FNTP și Federația SCOP BTP) în colaborare cu sindicatele și Delegația Interministerială împotriva Muncii Ilegale. În secțiunea privind cele mai bune practici din această Cartă, a fost recomandată purtarea unei insigne pe șantiere ca fiind cea mai bună practică.

Acest lucru a dus la dezvoltarea Cardului BTPpentru sectorul de construcții în 2006, organizațiile profesionale de mai sus acționând precum un catalizator în acest proces. Responsabilitatea pentru operarea cardului a revenit Union des Caisses de France du Réseau Congés Intempéries BTP (UCF CIBTP) în parteneriat local cu Caisses de Congés Intempréries BTP, care livrează cardul companiilor.

Obiective

Scopul cardului este de a permite identificarea lucrătorilor pentru a combate munca ilegală.

Prezentare

Lucrătorii care folosesc Cardul BTP sunt cei care „execută, direcționează sau organizează, chiar și ocazional, lucrări de construcții sau lucrări publice”. În practică, Cardul BTP Card este obligatoriu pentru cei care, în mod profesional, efectuează lucrări incluse pe lista articolului R.8291-1 din Codul Muncii: „lucrări de excavare, terasare, salubrizare, construcții, montare și demontare de prefabricate, amenajări interioare și exterioare, lucrări de restaurare sau renovare, demolare sau transformare, dragare, lucrări de întreținere și service, recondiționări sau reparații, precum și vopsirea și curățenia implicate în aceste tipuri de lucrări și toate operațiunile auxiliare”.

Această cerință este parte a „Legii Macron” nr. 2015-990 din 6 august 2015 pentru creștere, activitate și egalitate de șanse economice. Începând cu 22 martie 2017, Cardul BTP a fost implementat pentru toți lucrătorii care desfășoară lucrări de construcții și inginerie civilă. Cardul BTP nu este obligatoriu pentru lucrătorii care nu intră niciodată pe un șantier de construcții.

Soluție tehnică

Cardul BTP Card include un cod QR care permite verificarea valabilității cardului folosind o aplicație mobilă. Codul QR este un cod de bare bidimensional, care face posibilă stocarea datelor digitale (text, adrese web, etc.). Poate fi scanat folosind un telefon mobil dotat cu o cameră digitală și scaner corespunzător.

Informații colectate/stocate

Datele care pot fi regăsite pe Cardul BTP și trimise de companie către Union des Caisses de France CIBTP sunt numele angajatului, data nașterii acestuia și o fotografie, împreună cu numele angajatorului și logo-ul Siret. Logo-ul și numele fondului sunt apoi adăugate pe spatele cardului. După aceasta, cardurile sunt expediate la firma responsabilă cu inserarea fotografiei angajatului (cu excepția cazului în care este deja tipărit) și folia de plastic este sigilată, îngreunând orice tip de alterare.

Pe Cardul BTP trebuie incluse mai multe informații:

• nume, prenume și sex

• poza de identificare a lucrătorului

• denumirea comercială a angajatorului

• numărul Siren al companiei

• numărul cardului și data de livrare a acestuia

• elemente de securitate ce previn falsificarea cardului

• un cod QR (cod de bare special) pentru a sprijini serviciile de control în accesarea cu ușurință a informațiilor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »